Werknemers kleine bedrijven minder vaak ziek

Ziekteverzuim verschilt aanzienlijk per bedrijfstak. Verzuim in de horeca (2,2%) is het laagst en bij overheidsdiensten (5,3%) het hoogst. Oorzaak hiervan is onder andere dat er in de horeca vaak meer jongeren werken en er veel kleine bedrijven zijn. Overheidsdiensten zijn veelal grote bedrijven waar over het algemeen meer ouderen werken. Zij zijn vaker ziek dan jongeren. (Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Dat er bij kleine bedrijven (tot 10 medewerkers) überhaupt aanmerkelijk minder wordt verzuimd dan bij grote (boven 100 werknemers) is een bekend gegeven. Maar bij kleine bedrijven drukt een langdurig ziek personeelslid zwaarder op het budget. Denk aan:

– 2 jaar minimaal 70% van loon doorbetalen

– pensioenpremie en vakantiegeld doorbetalen

– verantwoordelijkheid voor WGA-uitkering

– voor een vervanger zorgen of productieverlies incasseren

– (mede)verantwoordelijk voor re-integratie

– bij onvoldoende verzuimbegeleiding: risico op boetes UWV

Globaal wordt maximaal 3% ziekteverzuim als ‘normaal’ gezien. Hoe is het verzuim in uw bedrijf? Wij helpen u graag met informatie over het voorkomen en verzekeren van verzuim.

 

Verzekeringen en hypotheken

Ontvang vier keer per jaar
onze
belangrijkste tips

Contact

Zwaans staat voor je klaar!

Wil je meer weten over onze aanpak en dienstverlening? Heb je behoefte aan deskundig en onafhankelijk advies? Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek geven wij je graag uitleg over onze adviesmogelijkheden, diensten en producten.

RMIA_logo_LR_DIAPHypotheek_logo_LR_DIAPlogo B&Z wit_1200x945