In juni 2019 kwam de aankondiging van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen. Minister Koolmees van Sociale Zaken vroeg vakbonden, zelfstandigenorganisaties en werkgevers om advies voor een betaalbare en voor iedereen toegankelijke verzekering. Sindsdien zijn alle partijen druk in overleg, maar een concreet voorstel ligt er nog steeds niet. Vooral over de hoogte van de premie en de duur van de uitkering kan men het niet eens worden.
Een ander discussiepunt is het gat tussen einde AOV-uitkering en start AOW-uitkering. De eindleeftijd van de nieuwe AOV zou de stijgende AOW-leeftijd moeten volgen. De meeste huidige AOV’s zijn gebaseerd op een eindleeftijd van 65 jaar. Voor het gat tot aan de start van de AOW-uitkering is de overheid verantwoordelijk, vinden veel partijen. Zij hebben immers tijdens het spel de regels veranderd. Minister Koolmees wil hier nog niet op reageren, maar verwacht in de zomer de eerste voorstellen voor de verplichte AOV aan de Tweede Kamer voor te kunnen leggen.
In welke situatie zit u? Heeft u ook te maken met een AOW-gat? Of heeft u nog geen AOV en twijfelt u wat te doen? Kom bij ons langs voor meer informatie en oplossingen voor uw specifieke situatie.