Wet kortere betalingstermijn in de maak

Als ondernemer levert u een product of dienst, u stuurt een factuur en de klant betaalt. Voor dit koop- en verkooptraject voor bedrijven heeft de overheid betaaltermijnen vastgelegd in de wet. Een van de bepalingen is dat grote ondernemingen geen langere betalingstermijn dan zestig dagen mogen gebruiken voor het mkb en zelfstandig ondernemers als leverancier of dienstverlener. Twee jaar na de invoering van deze wet blijkt dat grote bedrijven zestig dagen als ‘excuus’ zien om langer te wachten met betalen. In 2018 is het opgelopen tot een gemiddelde van 41,5 dagen. In de tien jaar ervoor was de termijn juist aan het dalen naar 36,5 dagen. (Bron: Rijksoverheid)

Lang moeten wachten op betaling van geleverde diensten of producten is een ramp voor de liquiditeitspositie. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) wil daarom de wettelijke termijn verlagen naar dertig dagen. Zij is nu bezig met de ‘Wet betalingstermijnen grote bedrijven’ te evalueren en een voorstel tot wijziging te formuleren. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer.

Heeft u te maken met trage betalers of wanbetalers? Oplossingen zoals een kredietverzekering en een rechtsbijstandverzekering kunnen uitkomst bieden. Meer weten? Wij horen het graag.

 

Verzekeringen en hypotheken

Ontvang vier keer per jaar
onze
belangrijkste tips

Contact

Zwaans staat voor je klaar!

Wil je meer weten over onze aanpak en dienstverlening? Heb je behoefte aan deskundig en onafhankelijk advies? Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek geven wij je graag uitleg over onze adviesmogelijkheden, diensten en producten.

RMIA_logo_LR_DIAPHypotheek_logo_LR_DIAPlogo B&Z wit_1200x945