Wat is duurder: begraven of cremeren?

Heeft u al nagedacht over wat u na uw overlijden wilt: begraven of cremeren? Bij de keuze speelt behalve persoonlijke voorkeur ook kosten een rol. De algemene kosten die u bij zowel begraven als cremeren heeft, zijn onder andere de uitvaartverzorger, doodskist, rouwkaarten, vervoer naar het rouwcentrum, de plechtigheid en advertentiekosten in een krant.

Begraven versus cremeren
Uitgaande van een vergelijkbare uitvaart, is een begrafenis over het algemeen wat duurder dan een crematie. Grafkosten verschillen sterk per gemeente. U betaalt bijvoorbeeld voor 10, 20 of 30 jaar. Grafkosten daarna en het onderhoud van het graf zijn voor uw nabestaanden. Dat is niet zo bij een natuurbegraafplaats. Dat is een laatste rustplaats met eeuwigdurend grafrecht en vrijwel geen verzorging. Crematiekosten zijn per crematorium (sterk) verschillend. Daarnaast is het afhankelijk wat u met de as wilt doen: een urn thuis, verstrooiing of bijzetten in een urnenmuur op een begraafplaats. Dat laatste kan ook voor een bepaalde periode afgesproken worden. Dan komen er extra kosten bij voor u en later voor uw nabestaanden.

Verzeker uitvaartkosten
Heeft u nog geen keuze gemaakt? Ga eens naar een open dag van uw lokale crematorium of begraafplaats. Zo kunt u op een laagdrempelige manier bekijken wat u aanspreekt. Voor een gerust gevoel over de kosten, kunt u een uitvaartverzekering sluiten. Bij een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden een vast bedrag dat ze vrij kunnen besteden. Bij een naturaverzekering is de uitkering geen geld, maar een pakket aan diensten voor basisonderdelen van een uitvaart. Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een combinatie van natura en kapitaal. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Verzekeringen en hypotheken

Ontvang vier keer per jaar
onze
belangrijkste tips

Contact

Zwaans staat voor je klaar!

Wil je meer weten over onze aanpak en dienstverlening? Heb je behoefte aan deskundig en onafhankelijk advies? Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek geven wij je graag uitleg over onze adviesmogelijkheden, diensten en producten.

RMIA_logo_LR_DIAPHypotheek_logo_LR_DIAPlogo B&Z wit_1200x945