Soorten aansprakelijkheid in verzekeringen

Aansprakelijkheid is de verplichting om de nadelige gevolgen van een bepaalde gebeurtenis te dragen (bron: Wikipedia). Deze uitleg lijkt eenvoudig, maar heeft in de verzekeringswereld meerdere betekenissen. Zo is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) iets anders dan de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) bij auto’s. De AVP is niet verplicht, maar is toch verstandig te hebben. Stoot u bijvoorbeeld een goedkope vaas om bij de buren, dan kunt u dat wellicht zelf betalen. Vallen kosten hoger uit, dan kan de AVP uw vangnet zijn.

De WA-verzekering voor auto’s is wel verplicht. Dat is in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) vastgelegd om eventuele slachtoffers te beschermen. Zowel materiële als lichamelijke schade kan namelijk flink in de papieren lopen. Als de veroorzaker die niet kan betalen en er zou geen verzekering zijn, dan draait het slachtoffer zelf voor de kosten op.

Er zijn nog meer soorten aansprakelijkheid, bijvoorbeeld bedrijfsaansprakelijkheid als u ondernemer bent. Weten wat voor u geldt en hoe u dit het beste kunt verzekeren? Neem contact met ons op voor een advies op maat.

Verzekeringen en hypotheken

Ontvang vier keer per jaar
onze
belangrijkste tips

Contact

Zwaans staat voor je klaar!

Wil je meer weten over onze aanpak en dienstverlening? Heb je behoefte aan deskundig en onafhankelijk advies? Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek geven wij je graag uitleg over onze adviesmogelijkheden, diensten en producten.

RMIA_logo_LR_DIAPHypotheek_logo_LR_DIAPlogo B&Z wit_1200x945