Schade aan geleende spullen

U wilt een schilderij ophangen. Als u voor het haakje een gaatje in de muur wilt boren, blijkt uw boormachine kapot. U klopt aan bij de buurman: “Mag ik even jouw boormachine lenen?” Buurman zegt: “Prima!” Een alledaagse gebeurtenis die in juridische termen een ‘overeenkomst van bruikleen’ heet. Volgens de wet betekent dit: de ene partij geeft de andere partij iets in gebruik, zonder dat die daar iets voor terugvraagt. Twee voorwaarden:
1. het geleende moet terug naar de eigenaar
2. de lener moet er tijdens het lenen goed voor zorgen

Maar wat nou als buurmans boormachine bij u kapot gaat? Over het algemeen zijn geleende spullen niet op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) te claimen. Heeft u echter de ‘opzichtclausule’, dan is er dekking tot een bepaald bedrag. Het ligt er dan wel aan wat er precies gebeurt. Houdt de boormachine er zelf mee op (eigen gebrek)? Dan is er geen vergoeding. Het wordt anders als u het uit uw handen laat vallen. Dan kan schade wel onder de dekking vallen.

Voorwaarden verschillen per verzekeraar. Heeft u vragen over uw AVP en de opzichtclausule? Wij horen het graag van u!

Verzekeringen en hypotheken

Ontvang vier keer per jaar
onze
belangrijkste tips

Contact

Zwaans staat voor je klaar!

Wil je meer weten over onze aanpak en dienstverlening? Heb je behoefte aan deskundig en onafhankelijk advies? Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek geven wij je graag uitleg over onze adviesmogelijkheden, diensten en producten.

RMIA_logo_LR_DIAPHypotheek_logo_LR_DIAPlogo B&Z wit_1200x945