Leennorm 2022 blijft gelijk

Als u geld wilt lenen controleert de geldverstrekker of het te lenen bedrag past bij uw financiële situatie. Zij kijken naar uw inkomen, vaste lasten en wat u na het betalen van de maandelijkse aflossing en rente nodig heeft om van te kunnen leven. Deze zogeheten leennorm wordt elk jaar vastgesteld door de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland) die zich hierbij laat adviseren door budgetinstituut Nibud.

 

In 2021 werd de methode voor de berekening van het maximale leenbedrag aangescherpt. In de praktijk betekende dit dat de meeste mensen minder konden lenen dan in voorgaande jaren. Voor de leennormen van 2022 echter worden geen wijzigingen verwacht. Ook in het meewegen van studieschuld in het maximale leenbedrag verandert niets. Dat betekent dat als lonen gelijk blijven inkomens tot € 50.000 iets meer kunnen gaan lenen en daarboven juist iets minder. Als lonen stijgen, wat het Centraal Planbureau wel verwacht, dan zullen alle inkomensgroepen een ruimere leencapaciteit hebben. (Bron: Rijksoverheid)

 

Overweegt u een financiering? Bel ons voor een afspraak en wij berekenen hoe bovenstaande informatie voor u persoonlijk uitpakt.

Verzekeringen, hypotheken en financiële planning

Ontvang acht keer per jaar
onze
belangrijkste tips

Verzekeren en Hypotheken

Financiële planning en advies

Contact

Zwaans staat voor je klaar

Wilt u meer weten over onze aanpak en dienstverlening? Heeft u behoefte aan een deskundig en onafhankelijk advies? Neem dan even contact met ons op. In een persoonlijk gesprek geven wij u graag een nadere toelichting op onze adviesmogelijkheden, diensten en producten.

RMIA_logo_LR_DIAPHypotheek_logo_LR_DIAP
zwaans