FOR-opbouw stopt vanaf 1 januari 2023

Ondernemers die belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemers) kunnen gebruikmaken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk de FOR verder op te bouwen. Heeft u tot nu toe gebruikgemaakt van de FOR? Dan kunt u die op basis van de huidige regels afwikkelen.

 

Wat is FOR? Hiermee reserveert u jaarlijks een (gemaximeerd) deel van de bedrijfswinst. U betaalt over dat deel dan geen belasting. Met dit belastingvoordeel kunt u iets regelen voor een aanvulling op uw AOW, bijvoorbeeld een lijfrente kopen of gaan banksparen. Er komt een moment dat de FOR stopt, bijvoorbeeld als u stopt met uw bedrijf. De uitgestelde belasting wordt dan wel bij uw winst opgeteld. In principe weegt het bedrag dat u dan moet betalen op tegen het voordeel dat u had op het moment van reserveren. Of gebruikmaken van de FOR voor u voordelig is, is zeer afhankelijk van de persoonlijke en zakelijke omstandigheden. Een goed advies is dan ook essentieel!

Verzekeringen en hypotheken

Ontvang vier keer per jaar
onze
belangrijkste tips

Contact

Zwaans staat voor je klaar!

Wil je meer weten over onze aanpak en dienstverlening? Heb je behoefte aan deskundig en onafhankelijk advies? Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek geven wij je graag uitleg over onze adviesmogelijkheden, diensten en producten.

RMIA_logo_LR_DIAPHypotheek_logo_LR_DIAPlogo B&Z wit_1200x945