Duur huurhuis versus goedkopere koopwoning

Waarom mag iemand die een hoge huur betaalt geen huis kopen met lagere maandlasten? Dat is een terechte vraag die al langere tijd speelt. Om voor een hypotheek in aanmerking te komen, moet u een inkomen hebben waarmee u de lening kunt betalen. Deze inkomenseisen zijn zo streng, dat veel mensen (vooral starters) daar niet aan voldoen. Noodgedwongen zitten zij in een huurhuis waarvan de huur vaak hoger is dan de maandlasten van de hypotheek. Dat is op z’n minst scheef.

Dat vindt ook hypotheekverstrekker BLG Wonen. Daarom starten zij een proef met veertig jarenlange ‘duurhuurders’ die bij de huidige hypotheekberekening afgewezen zouden worden voor dezelfde maandelijkse woonlasten. BLG Wonen versoepelt de inkomenseisen als blijkt dat de duurhuurder met een zogenoemde ‘huurverklaring’ kan aantonen dat zij al jarenlang een hoge huur kunnen betalen. Directeur BLG Wonen Frank Soede: “Iemand met een hoge huurprijs had met een vergelijkbare standaard koopwoning een flink vermogen kunnen opbouwen. In tien jaar tijd heb je het dan al snel over ruim € 50.000,-.”

Wij vinden dit een interessante ontwikkeling die we op de voet zullen volgen. Wilt u meer weten? Kom gerust bij ons langs voor meer informatie.

Verzekeringen en hypotheken

Ontvang vier keer per jaar
onze
belangrijkste tips

Contact

Zwaans staat voor je klaar!

Wil je meer weten over onze aanpak en dienstverlening? Heb je behoefte aan deskundig en onafhankelijk advies? Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek geven wij je graag uitleg over onze adviesmogelijkheden, diensten en producten.

RMIA_logo_LR_DIAPHypotheek_logo_LR_DIAPlogo B&Z wit_1200x945