Hoverboard: een rage

Kent u de film Back to the future waarin Marty McFly op een soort zwevend skateboard probeert aan zijn achtervolgers te ontsnappen? Een futuristisch beeld dat anno 2017 werkelijkheid is met de hoverboard. Het is populair tweewielig speelgoed voor jong en oud.

Niet op openbare weg
Een hoverboard heeft geen stuur of zitplaats. Daarom valt het volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) in geen enkele categorie van voertuigen die zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg. U mag met een hoverboard dus niet op de weg, fietspad of stoep, maar wel op eigen terrein. Dat terrein mag overigens niet toegankelijk zijn voor openbaar verkeer.

Is het te verzekeren?
Het antwoord is nee. Omdat een hoverboard niet op de openbare weg mag, is het niet mogelijk om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen (WAM) af te sluiten. Ook een aansprakelijkheidsverzekering particulier of bedrijven (AVP of AVB) geeft geen dekking, omdat hierop het aansprakelijkheidsrisico voor schade door motorrijtuigen standaard is uitgesloten. Er geldt een uitzondering voor een speelgoedmotorrijtuig als het niet harder gaat dan 16 kilometer per uur. Een hoverboard kan echter wel 20 tot 25 kilometer per uur! Ook op een inboedelverzekering zijn motorrijtuigen uitgesloten, dus schade aan het hoverboard is niet gedekt.

Wat nu?
Als de populariteit aanhoudt, kan de minister I&M besluiten het hoverboard aan te wijzen als bijzondere bromfiets. Dat is bij de Segway ook gebeurd. Zolang dat nog niet het geval is, neem eerst contact met ons op als u een aankoop overweegt. Wij adviseren u over de risico’s, zodat u goed geïnformeerd kunt beslissen.

Verzekeringen en hypotheken

Ontvang vier keer per jaar
onze
belangrijkste tips

Contact

Zwaans staat voor je klaar!

Wil je meer weten over onze aanpak en dienstverlening? Heb je behoefte aan deskundig en onafhankelijk advies? Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek geven wij je graag uitleg over onze adviesmogelijkheden, diensten en producten.

RMIA_logo_LR_DIAPHypotheek_logo_LR_DIAPlogo B&Z wit_1200x945