Aflosboete: belasting als hypotheek (bijna) is afgelost

Hypotheekregels veranderen voortdurend. Rutte III wil de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen en wil af van de Wet Hillen. Dat is slecht nieuws voor woningbezitters met een lage of geen hypotheek.

Hypotheekrenteaftrek

Met een hypotheek mag u de hypotheekrente aftrekken van uw inkomen. Zo betaalt u minder inkomstenbelasting. Dit heet hypotheekrenteaftrek. Al sinds januari 2014 wordt deze aftrek van maximaal 50% elk jaar met 0,5% afgebouwd. Het streven was 37% in 2042. Rutte III wil dat dat sneller gaat; 37% moet bereikt zijn in 2023.

Wet Hillen

Met een hypotheek moet u een deel van de WOZ-waarde van uw woning optellen bij uw inkomen. Daar betaalt u inkomstenbelasting over. Dit heet eigenwoningforfait. Om mensen te stimuleren hun hypotheek af te lossen, kwam in 2005 de Wet Hillen. Hierin staat dat het eigenwoningforfait vervalt voor mensen die hun hypotheek (bijna) helemaal hebben afgelost. Maar vanaf 2013 moet iedereen die een nieuwe hypotheek aanvraagt deze verplicht aflossen. Met de verplichting is stimulans overbodig geworden. En daarmee ook Wet Hillen. De bedoeling is de wet in waarschijnlijk 30 jaar tijd af te schaffen.

En nu?

Het eigenwoningforfait moet evengoed nog worden betaald. Om mensen tegemoet te komen, doet het kabinet het eigenwoningforfait naar verwachting iets omlaag. Maar de hypotheekrente gaat ook omlaag. De maatregelen geven dan ook veel onrust. Zoals gezegd: hypotheekregels veranderen voortdurend. Wij kunnen de toekomst dan ook niet voorspellen. Maar wij kunnen u wel inzicht geven in uw huidige hypotheeksituatie. Meer weten? Wij horen het graag van u!

Verzekeringen en hypotheken

Ontvang vier keer per jaar
onze
belangrijkste tips

Contact

Zwaans staat voor je klaar!

Wil je meer weten over onze aanpak en dienstverlening? Heb je behoefte aan deskundig en onafhankelijk advies? Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek geven wij je graag uitleg over onze adviesmogelijkheden, diensten en producten.

RMIA_logo_LR_DIAPHypotheek_logo_LR_DIAPlogo B&Z wit_1200x945